top of page
Michelle Aavitsland

#ikketilpynt eller #labarnværebarn?


Dersom du har vært innom sosiale medier eller nyhetskanaler de siste dagene, har du kanskje fått med deg tøffe 11 år gamle Guro´s syn på Marcus og Martinus siste video "Like it Like it". Guttene som fremdeles såvidt har rundet femten, vises i musikkvideoen frem som tøffe gutter sammen med en rekke jenter på tilsynelatende samme alder. Diskusjonen har blitt bekledningen til jentene som er stilt opp i stramme bikinier og hvordan de fremstilles som objekter i videoen, til fordel for guttenes utstråling til fansen. At nakenhet og jenter brukes som salgstriks er vel ikke noe nytt, men det som vel har fått denne diskusjonen i gang er jo nettopp alderen på både guttene selv og ikke minst fansen som ser klippene. Nå skal jeg være litt krass her. Den kjipe barnevakten som tar til ordet. Dette er ikke greit.

Jeg regner med at det ikke er guttas feil. Hadde jeg vært dem hadde jeg vært overlykkelig over en så fet innspilling. Bassengfest, en haug med jenter og sol. Det er vel ikke så mange som hadde klaget over det, så la oss bare fjerne det lokket med engang. Det er heller ikke noen vits å dra kortet om at "kan vi ikke bare la musikken være det viktigste?" - For låten er dødsfet! Så klart, musikken deres tar jo enhver med storm! Men musikken er sjeldent det eneste som er i fokus. Det er et image som skal opprettholdes, en kampanje rundt som skal dannes og alt er så klart rettet mot å oppnå mest mulig oppmerksomhet. Jeg skal innrømme jeg er utrolig dårlig på å følge med på musikkvideoer. Jeg skal også innrømme at eneste grunn til at jeg så denne var nettopp på grunn av at Facebookveggen min ble fylt opp med saker om nettopp dette, så jeg så meg til slutt nødt til å søke den opp og ta en titt. Så da har de vel egentlig oppnådd målet sitt. Enda en som sjekker den ut for å får å få med seg hva som egentlig berører Norges befolkning om dagen.

Disse gutta har så vidt rukket å nå konfirmasjonsalder. Selv hadde jeg regulering på den tiden, gikk i skjørt hver dag fordi jeg var redd for at lårene mine var stygge og jeg var usikker på hvor høyt opp på bena man egentlig skulle shave leggene eller om man skulle tørre å gjøre det i det hele tatt. Jeg sto ikke selvsikker på en bassengkant og festet med røde partykopper (det nærmeste vi kom fest var for så vidt smugdrikking på svalbergene, og det var da ingen som hadde hverken fancy bikinier eller basseng). Hadde jeg selv vært artist på størrelse med disse gutta når jeg var på deres alder, er jeg mer enn sikker på at foreldrene mine hadde flydd i taket om jeg stilte i bikini på videoen min. For barn skal ikke selges for likerklikk og visninger. Barn er ikke deilige. Barn skal pushe grenser på egenhånd, men ikke offentlig. Det er ingen hemmelighet at barn blir eldre tidligere idag enn vi gjorde for bare noen få år siden. På den tiden jeg hadde dokker, har nå dagens unger sminkepung. Jeg og en venninne snikkjøpte Hello Kitty BH-er i syvende klasse. Nå rekker de såvidt å gå sine første år på skolen før de skal pakkes inn i bøyler rundt magen og gjøres klare for voksenlivet.

Signalet som sendes ut i videoen, er hvordan vi kan bruke jenter til å få enda litt ekstra seere på YouTube. Signalet som sendes tilbake derimot, er at det kommer en generasjon bak oss, selveste hovedmålgruppen til Marcus og Martinus, som absolutt ikke tar objektivisering for gitt. Men for meg er kjernen noe mye simplere. For her er det ikke bare snakk om hvordan jenter er #ikketilpynt. Det er snakk om noe enda mer essensielt. For vent nå hvert fall til de er 16 og lovlig opptatt av nakenheten til disse jentene før det brukes i markedsføringen deres. Enklere sagt; #labarnværebarn.

Publiserte innlegg
Siste innlegg
Arkiv
Søkeord

Michelle Aavitsland

bottom of page